Výživa těla je mnohem víc než to, za co ji dnes spousta lidí považuje. Naše strava ovlivňuje nejen naše fyzické zdraví, ale i to, jak se cítíme emočně nebo jak vypadáme a vnímáme sami sebe. Někdy i zdánlivá “maličkost” může jazýček naší celkové rovnováhy vychýlit nebo naopak ustálit více než myslíme.
Až si lidé uvědomí významný vliv stravy (a myšlenek) na svůj život, pak jim dojde, jak velmi mohou ovlivňovat to, jakou realitu prožívají, jak zdravé je jejich tělo a jak je naše mysl mocný tvůrce.
Dnešní doba na nás klade značné nároky a záleží jen na nás, jak moc se dokážeme soustředit na to, co ve svém životě považujeme za důležité. Naše zdraví je jistě v hodnotách většiny lidí na těch nejvyšších místech. Přesto se málokomu dnes daří mít úplně zdravé tělo a mysl.
Na naše celkové zdraví má kromě zvoleného jídelníčku vliv také kvalita jednotlivých surovin. Čím více nám orgány a tělní systémy pracují , jak přirozeně mají, tím snadněji se tělo vypořádává s dalšími vlivy jako je znečištěné ovzduší, zvýšený stres nebo například dočasné překyselení organismu či nedostatek některých z potřebných živin.
Přetěžované orgány samozřejmě dlouhodobě nemohou zvládat nápor bez toho, aby se jejich funkce postupně nesnižovaly. Oslabené tělo je poté stále více ohroženo nerovnováhou v podobě překyselení, nadměrné tvorby volných radikálů a stává se ideálním působištěm nejrůznějších virů, parazitů, plísní, bakterií a dalších cizopasníků. Člověk se pak dostává do začarovaného kruhu, z kterého pro mnohé není snadné vystoupit.
Řada lidí si už tuto skutečnost naštěstí uvědomuje a začíná se zajímat o to, jak svoji stravu zkvalitnit. Jednou z možností jak pomoci tělu nápor na něj vyrovnávat jsou doplňky stravy. Těch je dnes na trhu ohromné množství. Rozdíl je nejen v ceně, jak se některým může zdát, ale zejména v jejich kvalitě.
Je důležitá kvalita doplňků stravy?
Už jste slyšeli, že syntetické vitamíny nejenže člověku na zdraví nepřidají, ale dokonce ho mohou ještě víc podlomit? Jak je to možné? Jaký může být rozdíl v přírodním a syntetickém vitamínu, když po chemické stránce je to stále například vitamin C kyselina L-askorbová, ať je získaná chemickou cestou nebo z rostliny? Proč jednou takovou látku tělo přijde a zužitkuje a po druhé ji vyhodnotí jako pro ni nevhodnou? V čem je rozdíl?
Není vitamín jako vitamín
MUDr. Kristýna Novotná to velmi dobře a srozumitelně vysvětluje: “V přírodě se vitamíny vyskytují v komplexu dalších látek, které umožňují a zlepšují vstřebatelnost a účinnost vitaminu v těle. Např. Vitamin C se v přírodě vždy vyskytuje v komplexu s bioflavonoidy, které účinek kyseliny L-askorbové (vitamínu C) podporují. Proto společnost CaliVita má vždy vitamín C s bioflavonoidy – výtažek z rostlin, tak aby bylo zaručené co nejlepší vstřebání a účinek.
Přírodní vitamíny společnost CaliVita, obsahuji kromě hlavní účinné složky i minoritní složky pro organismus rovněž nezbytné. Při analýze rostlin a různých látek v rostlinách obsažených a také vitaminů stanovili vědci látky s nejsilnějším účinkem a ty pak farmaceutické firmy vyrábějí jako daný vitamín. Např. Vitamin E je syntetizován ve formě alfa tokoferolu, ale v přírodě se vyskytuje celá rodina vitamínů E, která obsahuje celkem 8 členů (látek) – další tokoferoly a deriváty tokotrienolu, a všechny tyto členy rodiny vitaminu E naše tělo potřebuje. Podobně je to i s beta-karotnem a alfa-karotenem a dalšími karotenoidy jako je lutein, zeaxantin. Tyto karotenoidy jsou v přírodních doplňcích, ale nejsou v syntetických.
Extrakty z rostlin obsahují látky, které se dnes nepovažují za vitamíny, ale přesto je tělo potřebuje. Jsou to např. již zmiňované biofalvonoidy nebo fytoestrogeny a fytosteroly a spousta jiných látek. A právě tady je schovaná síla extraktu z rostlin a přírodních doplňků CaliVita.” Dodává MUDr. Kristýna Novotná.
Jaký je rozdíl mezi syntetickým a přírodním potravinovým doplňkem?
Přírodní doplňky stravy:
- Drahá produkce – ekologické pěstování rostlin, získávání výtažku za přísných hygienických podmínek.
- Vysoká vstřebatelnost látek
- Vysoká cena – daná vysokou kvalitou
- Minimální možnost vedlejších účinků Vysoký požadovaný efekt
Syntetické doplňky stravy:
- Snadná produkce – při získaní syntetické molekuly lze získat nekonečné množství za minimální náklady.
- Nízká cena – dána kvalitou
- Nízká vstřebatelnost látek
- Mají často vedlejší účinky
- Často minimální požadovaný efekt
Čím se liší doplňky CaliVita od výrobků ostatních firem?
- Jsou vytvářeny podle nejnovějších vědeckých poznatků.
- Jsou ideálně vstřebatelné.
- Mají maximální účinnost s minimálními až žádnými vedlejšími účinky.
- Rostliny jsou pěstovány v ekologicky čistých oblastech bez použití chemických látek.
- Mají vyváženou recepturu podle nejnovějších poznatků přírodní i západní medicíny.
- Všechny přípravky jsou notifikovány Ministerstvem zdravotnictví ČR.
- Obsahují-li rostliny neuvedené v zákoně pro výrobu potravinových doplňků, jsou vždy kontrolovány Státním zdravotním ústavem, který garantuje jejich bezpečné užití.
- Splňují přísné výrobní podmínky GMP ( Good Manufacturing Practise).
Autor: Anežka + CaliVita.cz
5 komentářů u Víte jaký je rozdíl mezi syntetickým a přírodním potravinovým doplňkem?