Olej lněný z lněných semínek

Nález prvních lněných výrobků se datuje do doby 7000 let př. naším letopočtem. Od té doby se len pěstuje snad po celém světě jako průmyslová rostlina. Olej lisovaný ze semen za studena (jedná se o panenský olej) má léčivé vlastnosti a užívá se k léčebným účelům. Chuť je jemně oříšková, máslová.

Lněný olej obsahuje až 30% omega-3 mastných kyselin, (které se vyskytují především v rybím tuku), nezanedbatelné množství omega-6 mastných kyselin, dále fytoestrogeny a velké množství proteinů. Působí preventivně v případě srdečních onemocnění, blahodárně přispívá k regeneraci vlasů, vlasových kořínků, nehtů a kůže, má příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu. 

Využití lněného oleje

V gastronomii se lněné semínko i olej používají především jako podpůrný prostředek pro účinnější vstřebávání potravy. Semínko se musí vždy před požitím důkladně rozdrtit, jinak trávícím traktem projde celé a nemá na organizmus žádný vliv – užití lněného oleje je proto mnohem efektivnější.

Kvůli vysokému obsahu fytoestrogenů není jeho konzumace doporučená pro těhotné a kojící ženy. Lněný olej se musí skladovat na chladném místě, kam přímo nedopadají sluneční paprsky – po otevření je náchylný k oxidaci. Doporučená dávka jsou jedna až dvě lžíce na dospělého člověka denně.

Lněný olej v bio kvalitě

Rubriky Zdravá a léčivá výživa | Komentáře nejsou povoleny.