Mrkev by měla být považována za zlatý důl přírodních vitamínů a látek. Karotková šťáva je absolutní jedničkou v rámci širokého spektra různých léčebných účinků. Mrkev pochází z oblasti Středozemního moře. Staří Řekové již ve 20. století před naším letopočtem milovali její šťávu pro vynikající čistící účinky,využívali ji jako prostředek při zácpě a jako lék pro obnovu sil při fyzickém vyčerpání.
Mrkev a vitamin A
Jak všichni jistě víme, žádná jiná rostlina neobsahuje tolik beta-karotenů jako mrkev. V našem těle je beta-karoten přeměněn na vitamin A, který pomáhá při zlepšování našeho zraku, fungování našeho imunitního systému, posílení našich kostí či zubů a předchází možným problémům s fungováním štítné žlázy . Vitamin A má také pozitivní účinky na naše vlasy, nehty a kůži. Kromě toho je tento vitamín spojen s vynikajícími detoxikačními účinky – může čistit naše játra od tuků a dalších škodlivých prvků. Abychom tohoto účinku dosáhli je třeba pít mrkvovou šťávu pravidelně.
Mrkev – zásobárna živin
Obsah užitečných prvků a živin, které jsou obsaženy v mrkvové šťávě je opravdu velmi vysoký. Krom zmiňovaných beta-karotenů najdeme v karotce velké množství listové kyseliny, která je důležitá pro správný metabolismus tuků. Mrkev je také výborným zdrojem přírodního hořčíku, který pomáhá při snižování špatného cholesterolu v těle, zmírňuje křeče a posiluje cévy. Dále v karotce najdeme také vitaminy C, B, E, D a K, proteiny, draslík, vápník, fosfor, zinek, hliník, sodík, mangan, železo, měď a spoustu dalších minerálů, prospěšných pro celkový chod našeho organismu.
Léčivé účinky mrkvové šťvávy
Mrkvová šťáva má velmi dobré antioxidační i protirakovinné účinky a zamezuje stárnutí organismu. O karotenu je známo, že jako antioxidant, zabraňuje degenerativním procesům v buňkách. Látky obsažené v mrkvové šťávě mají rovněž antiseptické a antibakteriální účinky, proto se šťáva úspěšně využívá při léčbě ran, při bodnutí hmyzem a k ošetření nejrůznějších otoků. Pravidelná konzumace karotkové šťávy snižuje nervové napětí a normalizuje funkci trávicího systému.
Kombinujte i s jinými šťávami a zvyšte účinnost
Mnozí odborníci zdůrazňují, že míchání mrkvové šťávy s jinými ovocnými nebo zeleninovými šťávami, může podstatně zvýšit terapeutické účinky těchto přírodních prostředků . Například kombinace karotkové šťávy a šťávy z mladého ječmene Vám pomůže osvěžit mysl, zklidnit a zlepšit spánek. Dále tato směs pomůže v boji s nadváhou, výrazně zmírní příznaky zácpy a potlačí růst rakovinotvorných buněk. Doporučuje se také kombinace mrkvové šťávy s červenou řepou. Tento nápoj působí jako velmi účinné tonikum s vysokou dávkou vitamínu C.
Velmi vhodné i pro těhotné, kojící a malé děti
Pití mrkvové šťávy je velmi přínosné pro těhotné ženy a malé děti. Vitamíny A a E jsou velmi důležité pro normální vývoj plodu. Vzhledem k tomu že mrkvová šťáva má dobrý obsah přírodního cukru, je u většiny dětí oblíbená jako dobré a kvalitní pití. Zkuste vašim ratolestem připravit chutný mix mrkvové a ananasové šťávy, čímž dítěti zajistíte lahodný příjem vitamínů a minerálů, který poslouží jako přírodní prevence před chřipkou či nachlazením.
Pamatujte že dvě skleničky mrkvové šťávy denně můžou podstatně zlepšit celkový zdravotní celé Vaší rodiny.