Koenzym Q10 je látka přítomná v každé buňce lidského těla. Nachází se v malých vnitrobuněčných tělíscích zvaných mitochondrie, které fungují jako továrny na výrobu energie.
Q10 pomáhá v mitochondriích přeměnit přijaté živiny na vysoce energetické „palivo” adenozintrifosfát. Komplexní mechanismy na výrobu energie v buňkách, ve kterých Q10 hraje nezastupitelnou roli, se označují jako bioenergetické procesy. Jeho přítomnost je nevyhnutelná pro průběh biologických i biochemických procesů a všeobecně pro zachování zdraví.
Organismus dokáže produkovat vlastní koenzym Q10 v potřebném množství přibližně do 35. roku života. Stárnutím se množství Q10 v těle postupně snižuje – pokud jeho hladina poklesne o více než 75%, tělo umírá.
Koenzym Q 10 a jeho účinky
- konzym Q 10 má silné antioxidanční účinky
- chrání srdce před srdečními a cévními poruchami
- posiluje imunitní systém
- normalizuje krevního tlaku
- udržuje hladiny glukózy a tuků v krvi
- účinnou prevencí a léčivým účinkem proti paradentóze
- zvyšuje energii a odstraňuje únavu
V praxi bylo zaznamenáno při užívání koenzymu Q 10 až v 80% případů zvýšení výkonnosti srdečního svalu, úpravy vysokého krevního tlaku a celkové zlepšení stavu organismu.
Přírodní zdroje koenzymu Q10
- kvalitně zpracované oleje z pšeničních klíčků a kukuřičních klíčků
- výhonky vojtěšky, které si doma můžete sami vypěstovat
- obilné klíčky v čerstvm stavu
- mořské plody
Koenzym Q10 jako doplněk stravy – chtějte rostlinný původ
Naprostá většina firem vyrábí Koenzym Q10 z živočišných vnitřností z jatek, především srdce. Firmy CaliVita používá pro výrobu koenzymu surovinu, která se pěstuje v Japonsku – jedná se o mladé listy speciálního druhu tabáku. Koenzym Q10 v jejich produktech je tedy čistě rostlinného původu.
Koenzym Q10 – další zajímavosti
V laboratořích a výzkumných ústavech po celém světě bylo opakovaně dokázáno, že už mírný nedostatek Q10 může vést k vážným stavům a onemocněním, proto jsou odborníci z oblasti výživy přesvědčeni o nutnosti tuto látku do organismu doplňovat. Vědci vypočítali, že již pokles o 25 % vede ke vzniku závažných onemocnění. K poklesu hladiny koenzymu v organismu nedochází pouze v důsledku přibývajícího věku, ale také při různých onemocněních, dlouhodobějším užívání některých léků (zejména těch, které snižují hladinu cholesterolu v krvi), kouřením či vlivem stresu.
Spotřeba koenzymu Q10 stoupá ve všech situacích, kdy na organismus dopadá zvýšené množství volných radikálů. Tělo se jeho pomocí účinně brání, protože Q10 je jedním z nejsilnějších přirozených antioxidantů.
Koenzym Q10 (CoQ10) poprvé izoloval v roce 1957 Dr. F. Crane z mitochondrií hovězího masa na univerzitě v americkém Wisconsinu. Jeho chemickou strukturu určil o rok později Dr. W. Folkers. Od té doby začal na renomovaných lékařských a vědeckých pracovištích stoupat zájem o vlastnosti a účinky této látky. Prof. P. Mitchell získal za objasnění funkce CoQ10 v roce 1978 Nobelovu cenu. Ověřené, příznivé účinky CoQ10 byly prezentovány v téměř 100 klinických studiích zaměřených na choroby srdce a cév (arytmie, poškození srdce léky, infarkt).