Zdravé tělo se neobejde bez energie. Každá buňka v našem lidském organismu vyžaduje neustálý přísun paliva. S příjmem vždy úzce souvisí i výdej, proto je důležité mít odpadní roury v dokonale zachovaném a čistém stavu. Lidský organismus cukr potřebuje, ale pouze ten přírodní. Ideální forma cukru se vyskytuje pouze v zelenině a ovoci.
Pokud jíme převážně vařenou stravu, tak svůj celý trávicí trakt nadmíru zatěžujeme. Usazují se v nás škodlivé látky a ty po té omezují činnost střev, ledvin a dalších orgánů. Sacharidy se skládají z uhlíku, kyslíku a vodíku. Do této oblasti jsou zahrnuty škroby, glykogen, cukry, dextriny a celulóza. Rozdělují se podle přesně stanoveného počtu atomu uhlíku a taktéž podle kombinace jednotlivých cukrů. Naše tělo nejvíce zajímají organické sloučeniny uhlíku. To je ta pravá substance, která nám dodává tolik potřebnou energii a je pro správný chod lidského organismu naprosto nepostradatelná. Všechny rostliny získávají sacharidy pomocí fotosyntézy. Celulóza je tak hlavní složkou buněčných stěn každé rostliny, jakmile tuto rostlinu sníme, tak svému tělu dodáme jedinečného pomocníka v rámci úklidu našich střev a zároveň buňkám poskytneme přirozený zdroj energie
Co se děje s cukry v našem těle
Glukóza je druh jednoduchého cukru, který je nejhojnější organickou sloučeninou na naší Zemi. Jak jistě víme, tak naše tělo dokáže využívat výhradně látky v té nejjednodušší formě, proto jsme obdařeny trávicím traktem, aby si z potravy vybral jen ty nejjemnější struktury živin. To znamená, že všechny složité cukry se v nás musí nadále štěpit. Ihned na to, jakmile se organismu podaří složitý cukr (disacharid, polysacharid) rozštěpit na glukózu, tak směřuje stěnami střev do krevního řečiště a tím vznikne plnohodnotná energie. V případě, že jíte rafinované nebo složité cukry, tak dochází k okamžitému zahlcení glukózou. V těle vznikne abnormální nadbytek uhlíkových molekul. Je dokázáno, že nadbytečný uhlík je přeměňován v kyselinu uhličitou a oxid uhličitý, které jsou po velkém úsilí vyloučeny plícemi, ledvinami a kůží. Tyto chemické látky jsou kyselinotvorné a pro tělo naprosto nežádoucí, právě z těchto důvodů vzniká i k překyselení celého organismu.
Jsme cukrem zahlcení
Moderní společnost je zahlcena vším, jen ne tím nejlepším. Přebytek bílkovin a cukrů v každodenní potravě je alarmující a je příčinou všech civilizačních nemocí. Velké zastoupení složitých a rafinovaných cukrů v našem stravování nutí slinivku břišní k nadměrné produkci inzulínu. Zároveň zatěžujeme své ledviny a játra. Přijatá energie je krátkodobá a má spoustu vedlejších a nežádoucích dopadů na celý náš organismus. Teď je potřeba si uvědomit fakt, že kromě cukrů se doslova přecpáváme bílkovinou a tuky, proto je dnes těžké přijít k lékaři, aby v čekárně nesedělo nejméně pět pacientů se zdravotními potížemi vyvolané nesprávným životním stylem. Naštěstí nám stvořitel nadělil syrové ovoce a zeleninu, které obsahují pouze jednoduché cukry, aminokyseliny potřebné ke stavbě a opravě buněk a mastné kyseliny. Jednoduchý cukr posiluje buňky a dodává jim potřebnou energii. Jde o nejlepší preventivní a podpůrný prostředek při léčbě rakoviny. Rakovinové buňky byly dříve buňkami normálními, jenom je acidóza připravila o vitalitu a zdraví. Nápravu těchto buněk máme pouze ve svých rukách. Jednoduchý cukr je základním palivem pro tělo. Oproti tomu bílkoviny a tuky bychom měli využívat jen v nejnutnějších situacích, jelikož poškozují buňky.
Závažná škodlivost cukrů
Ze všeobecného hlediska jsou lidé přesvědčeni o škodlivosti cukrů. Cukrovka ztěžuje život jak dospělým, tak i dětem. Ovšem situace se má tak, jakoby nám tato skutečnost jedním uchem vešla dovnitř a druhým záhy ven. Pokud pravidelně jíte rafinovaný cukr v jakékoliv jeho podobě, tak nepříznivě ovlivňujeme vnitřní prostředí a značně přispíváme k celkovému překyselení organismu.
Omezení cukrů – dobrý začátek
Cukr na náš organismus působí podobně jako jakákoli jiná návyková látka a není zase tak jednoduché se bílému, rafinovanému cukru úplně vyhnout. Pro začátek jej zkuste zkrátka trochu omezit a při domácím vaření a pečení používat různá náhradní sladidla jako je agáve sirup, stévie, různé obilné sirupy nebo tmavý cukr v BIO kvalitě.
Autor: Petra Šarmová
Šíření článku je možné pouze nekomerčním způsobem, v nezkrácené a neupravené podobě s připojením jména autora a s aktivním odkazem na tyto stránky www.PrirodniCestou.cz a všemi dalšími uvedenými aktivními zdroji, včetně celé této poznámky.
.
Nové komentáře