Kořenová čakra zajišťuje podpůrnou konstrukci pro náš život a podporu pro tělesné tkáně – kosti, svaly, kůži a staví základy našemu imunitnímu systému.
Jestliže tělu dáváme nadbytek stravy, zatěžujeme ho, když má tělo méně živin, než ke svému “přežití” potřebuje, strádá. Ano, jsou lidé, kteří nejedí vůbec a přesto žijí, ale na základní úrovni 1. čakry nejde o důvěru v život ve smyslu – přežiju, i když nebudu jíst. Na úrovni 1. čakry je podstatou vnímání potřeb fyzického těla a dodání mu živin, které ke svému zdravému fungování potřebuje.
Jídlo je na základní úrovni nezbytností, stejně jako je nezbytností vzduch. Jestliže miminku nedáte mléko a budete “důvěřovat životu”, že zařídí, aby mělo všeho dostatek i bez mléka, miminko zemře. Výživa je základní potřebou fyzického těla a přechod na (ne)výživu pránou, tzv. brethariánství, se zde věnovat nebudu, jen upozorním, že je to součást životní cesty jen části lidí a tito lidé k tomu po své vlastní cestě dojdou a je nesmysl se o něco takového pokoušet skokově a ve fázi, kdy nás k tomu vede cokoli jiného než je naše intuitivní vedení.
Jídlo a přesvědčení
Výživa a jídlo obecně je u mnoho lidí spojeno s řadou různých přesvědčení, které ovlivňují, jak ke stravování přistupujeme i nám to také ukazuje na další souvislosti. Lidé, kteří například věří, že kvalitní jídlo je pro ně finančně nedostupné v sobě mají aktivní nezdravé vzorce týkající se financí, vlastní sebehodnoty a důvěry v život. “Slušné zvyky” typu, že je třeba sníst vše, co nám bylo dáno nebo jsme si sami dali na talíř, že musíme jít x krát denně a podobně nás vedou od vnímání skutečných potřeb svého těla. Další častou výmluvou, proč někteří nevěnují svému stravování dostatek své pozornosti je “čas”, jehož nedostatek někteří omlouvají své stravovací zvyklosti.
Zásadním problémem dnešní doby není to, že bychom měli jídla nedostatek, ale naše neschopnost či neochota vnímat rozdíl mezi hladem fyzickým a emocionálním.
Fyzický hlad pramení v našich střevech, emocionální v naší mysli, potažmo v nevědomých myšlenkových vzorcích a emočních otiscích.
Lidé často jídlem řeší své problémy, kdy před jejich řeším k jídlu (pití) utíkají nebo kdy se snaží jídlem řešit svojí sebehodnotu a sebepřijetí (např. anorexie).
Bílkoviny základ pro 1. čakru
Potraviny, které nás uzemňují ve fyzickém světě jsou ty, jejich vibrace jsou velmi podobné pevným základům domu. Jde o potraviny, které nám pomáhají propojit se s hmotou. Tyto potraviny nám pomáhají uzemnit, stát nohama na zemi, jsou vhodné, když se potřebujeme soustředit, věnovat se praktickým záležitostem a příliš nerozptylovat svojí pozornost. Vyvážený obsah proteinů pomáhá lidem mít stabilní kořenovou čakru, naopak nadbytek může vést k její nestabilitě a také způsobuje nerovnováhu ph organismu, což má za následek vyšší nároky na zásadité minerály vápník, hořčík, fosfor, které v případě potřeby tělo odčerpává z kostí a ty se stávají křehčími. Z energetického hlediska jde o snížení stability a nedostatek stavebních prvků a tím také o nerovnováhu 1. čakry.
Proteiny neboli bílkoviny nám pomáhají budovat strukturu, ukotvují nás zde na Zemi. Aminokyseliny (stavební kameny proteinů) tvoří naše kosti, zuby, svaly, jsou nezbytné pro náš imunitní systém i pro činnost a růst jednotlivých buněk. Plnohodnotné aminokyseliny se nacházejí zejména v živočišných produktech, vysokoproteinové jsou například maso, vejde, sýr, mléko, jogurt, z rostlinných produktů jsou to zejména luštěniny a ořechy. Kvalitní bílkoviny získáme také pomocí mořské řasy spirulina a chlorela.
U první čakry se nabízí také otázka jezení-nejezení masa.
U obou extrémů – ať zarytých propagátorů vegetariánství, tak těch, co mají pocit, že bez masa to v žádném případě nejde, se často projevuje nevyvážená uzemňující energie, která se může projevovat v různých oblastech života. Ti, kteří brojí proti konzumaci masa mohou mít slabou uzemňující energii, nadšení masožravci jsou zase často zabořeni v husté zemnící energii jako v bahně..
Faktem je, že maso pomaleji trávíme, v našich střevech zůstává delší dobu a při jeho nadměrné konzumaci dochází ke zvýšeným nárokům vůči celé trávicí a vylučovací soustavě. Není tomu však tak, že maso musí být “nezdravé”. Jako ve všem jde spíše o množství a kvalitu masa, s kterou souvisí způsob chovu zvířat, z kterých maso pochází. Na druhou stranu i pouze rostlinnou stravou lze získat dostatek bílkovin a být zdravě uzemněný.
Minerální látky
Dalšími nezbytnými prvky pro kořenovou čakru jsou minerální látky, kterých obecně přijímáme podstatně méně než bílkovin. Patří mezi ně vápník, hořčík, železo, zinek, selen. U všech platí, že jejich nedostatek vytváří nerovnováhu a zdravotní potíže stejně jako jejich nadbytek.
Kořenová zelenina, houby
Kořenová zeleniny má kromě běžně známých pozitivních účinků na naše tělo a zdraví pro svůj obsah živin a vlákniny, má také značný energetický potenciál. Podobné je to u hub.
Červeně zabarvené jídlo
Červená barva pomáhá harmonizovat kořenovou čakru a můžeme toho využít volbou potravin červené barvy nebo si jídlo jiné barvy jak rostlinného tak živočišného původu.
Vitamin C
Řada červených potravin rostlinného původu obsahuje také více či méně vitamínu C, který je silný antioxidant a kromě řady funkcí v těle je vitamin C nezbytný pro naše uzemnění. Řešíte-li vážnější nebo chronické zdravotní potíže, můžete přidat také kvalitní přírodní vitamin C – například ten získaný z krásně červených šípků .
3 komentáře u Spirály života 1/6 – Jídlo a živiny pro zdravé fungování 1. čakry