Zásadotvorná výživa

Spousta lidí na světě konzumuje příliš kyselinotvorné živočišné produkty a kyselinotvorné zpracovatelné pokrmy a pije kyselinotvorné nápoje (můžeme jmenovat např. cukr, bílou mouku, limonádu, kávu,…). Rovněž se používají umělá chemická sladidla, která jsou velice kyselinotvorná a užívají se léky – samozřejmě také kyselinotvorné.

Je načase, aby se člověk navrátil a jedl opět prostě a moudře.

 

Udržení rovnováhy pH v těle

 

Měli byste klást větší důraz na pokrmy, které obsahují větší množství sodíku, draslíku, vápníku a hořčíku – jedná se třeba o ovoce a zeleninu. Tato jídla totiž pomáhají v těle udržovat zásaditost. Pokud v organismu existuje rovnováha mezi kyselostí a zásaditostí, tělo je více odolné vůči nemocem.

Abyste si udrželi rovnováhu mezi kyselými a zásaditými látkami, konzumujte 80 procent jídla působícího zásaditě a 20 procent jídla působícího kysele.

 

Příklady potravin, které působí zásaditě

 

  • Zelenina: česnek, řepa, brokolice, růžičková kapusta, zelí, mrkev, květák, celer, chlorela, okurka, lilek, kapusta, kedluben, houby, pampeliška, cibule, hrách, paprika, dýně, řasy, spirulina, výhonky, vojtěška, …
  • Ovoce: jablko, meruňka, avokádo, banán, třešně, rybíz, datle, hrozny, grapefruit, nektarinka, pomeranč, citron, takřka všechny bobule, broskev, hruška, ananas, vodní meloun,…
  • Bílkoviny: vejce, kuřecí prsa, tvaroh, mandle, tofu, para ořechy, lněná semena, dýňová semena, tykvová semena, slunečnicová semena,…
  • Koření a ochucovadla: skořice, kari, zázvor, chilli papričky, mořská sůl, veškeré bylinky, sójová omáčka,…
  • Jiné: jablečný ocet, probiotické kultury, zeleninové a ovocné šťávy, zelený čaj, bylinkový čaj, ženšenový čaj, pampeliškový čaj, voda, bio mléko,…

 

Příklady potravin, které působí kysele

 

  • Ovoce: brusinky
  • Mléčné výrobky: pasterizovaný jogurt a mléko, máslo, kravský nebo kozí sýr, ovčí sýr, tavený sýr
  • Tuky a oleje: olej kukuřičný, konopný, lněný, olivový, sezamový, slunečnicový, vepřové sádlo,…
  • Obiloviny: ječmen, pohanka, kukuřice, oves, rýže, žito, pšenice,…
  • Luštěniny: čočka, bílé fazole, černé fazole, sójové boby a sójové mléko,…
  • Živočišné bílkoviny: hovězí, jehněčí, králičí, zvěřina, vepřové, ryba,…
  • Jiné: většina ořechů, bílé těstoviny (nudle, špagety, makarony), chemikálie, léky, drogy, pesticidy, herbicidy, cukry, tvrdý alkohol, víno, pivo, brambory, lihový ocet,…

“Kyselé” ovoce?

 

Na základě výše uvedených příkladů si můžete povšimnout, že kyselé potraviny neznamenají citrusové ovoce, jako by se někdo mohl domnívat. Jogurt a mléko jsou kyselé, jen když jsou pasterizované.

 

Zvýšení zásaditosti – nápoje z listové zeleniny

 

Pokud potřebujete tělu dodat zásadité látky, pak pijte šťávy z vylisované listové zeleniny (kapusta, petržel, pampeliška) smíchané se šťávou z okurky, jablka či celeru. Tímto zároveň provedete i očistu svého těla.

Účinnou možností jsou také tzv. zelené potraviny, osobně mám velmi dobré zkušenosti zejména z tekutým chlorofylem – Liquid Chlorophyll.

 

K zamyšlení

 

Pokud žijete ve městě, žijete ve velmi kyselém prostředí. Je proto obzvláště důležité, aby se lidé měli rádi a působili tak proti kyselým vlivům znečištěného ovzduší a chemicky upravenému jídlu. Kdo na to nedbá, žije ve velkém stresu po všech stránkách, což má za následek zvýšenou produkci kyselého odpadu a narušení rovnováhy pH.

„Moře umírá kvůli znečištění a podobné je to i v našem těle, pokud máte tělní tekutiny znečištěné, což se projevuje tak, že máme v těle převahu kyselin.” (Gabriel Cousens)


Zdroj: Jídlo jako pokrm duše. Whitehouse Maureen + vlastní

Rubriky Překyselení organismu, Překyselení, parazité | Komentáře nejsou povoleny.