Když byly objeveny volné radikály (zakladatelem radikálové chemie byl ukrajinský chemik a profesor univerzity v Michiganu Moses Gomberg), předpokládalo se, že lidé jsou jejich škodlivým účinkům vystaveni jaksi nevyhnutelně. Dnes už je jasné, že tomu tak není – před účinky volných radikálů se můžeme účinně bránit pomocí antioxidantů. A selen patří k nejdůležitějším z nich.
Denní potřeba selenu u dospělého člověka je 100 – 200 mikrogramů. Laboratorním měřením bylo prokázáno, že v zeměpisných oblastech, kde půda obsahuje dostatek selenu, se mnohem méně vyskytují srdečně-cévní choroby, jako je vysoký krevný tlak či předčasné zúžení a kornatění cév. Současně je v takovýchto oblastech i méně alergických a revmatických nemocí a rakoviny, zejména prsou.
Různé moderní kuchyňské technologie však obsah selenu v potravinách snižují. Na základě toho se dá říci, že ani zdravá vyvážená potrava z přírodních zdrojů ještě nezabezpečí dostatek selenu a s tím souvisí nutnost zvyšovat jeho hladinu prostřednictvím potravinových doplňků. V USA je tato skutečnost už dávno známá a všeobecně akceptovaná. Už před mnoha lety si tu každý mohl selen nejen koupit, ale dokonce dát si vyšetřit jeho hladinu v organismu. V těch státech USA, kde je půda na selen chudá, se tento prvek oficiálně přidává do pitné vody.
V roce 1982 se ve 12 různých výzkumných centrech světa začaly provádět paralelní výzkumy na zjištění účinků současného podávání selenu a vitaminu E. Výsledky jednoznačně potvrdily, že selen není dostatečně účinný v prevenci chorob, pokud se nepodává v kombinaci s vitaminem E. Proto všechny kvalitní potravinové doplňky s obsahem selenu mají i přídavek vitaminu E.
Selen a jeho příznivé účinky
-
blokuje oxidativní odbourávání mastných kyselin v organismu, čímž chrání před arteriosklerózou;
- podporuje odbourávání škodlivých látek a jejich odstranění z organismu (detoxikace);
- chrání organismus před účinky jedovatých těžkých kovů (detoxikace);
- eliminuje útoky volných radikálů (antioxidační účinek);
- chrání bílkoviny před oxidací (zpomaluje stárnutí);
- podporuje transport vitaminů, hlavně vitaminu E, přes buněčnou membránu, má protizánětlivé vlastnosti (revma, artritida);
- podporuje plodnost (je nenahraditelný pro zabezpečení správné funkce spermií);
- chrání plod před předčasným porodem;
- zlepšuje zrak, reguluje činnost sítnice, zabraňuje vzniku šedého zákalu;
- má stimulační vliv na imunitní soustavu (tvorba protilátek);
- má antimutagenní vliv – chrání buňky před škodlivými účinky radioaktivního záření;
- podporuje činnost srdce, chrání proti infarktu;
- podporuje regeneraci jater.
Přírodní zdroje: ořechy, vnitřnosti, mořské ryby
Doplňky stravy: