Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, ušetřit a ještě si pochutnat, zkuste konzumaci čerstvě naklíčených semen, které si můžete jednoduše připravit v domácích podmínkách. Naklíčená semínka můžeme konzumovat samotná, nebo jako součást různých zeleninových salátů.
Lidé nechávali semena nakličovat už před tisíciletími, tato metoda byla známá Číňanům před 3000 lety před Kristem. Znali ji také Aztékové, Navajové a Hunzové používali takto připravená zrna k přežití těžkých zim.
Proč je právě naklíčené semeno a zrno tolik zdraví prospěšné?
Při klíčení přijímá zrno vodu, čímž se aktivují enzymy a dochází ke štěpení organických látek. Škrob se štěpí na jednoduché cukry, bílkoviny na aminokyseliny a tuky na volné mastné kyseliny. Až několikanásobně roste obsah vitaminů, zejména skupiny B, C, E, A. Zjednodušeně lze říci, že při klíčení se probouzejí dřímající životní síly semen, zrno se jakoby oživuje a produkuje celou řadu hodnotných látek, které náš organismus potřebuje zvláště v zimě, kdy obecně přijímá méně čerstvých potravin.
Jednoduchý způsob domácího klíčení
Nakličovat doma můžeme tak, že na misku položíme savý nebo filtrační papír a na ten pak semena. Jednou až dvakrát denně navlhčíme v takovém množství, aby semena ani nezaschla, ale ani v množství vody nebyla napadena mikroby, což se obvykle projeví nepříjemným zápachem.
Na klíčení lze také použít sklenici se širokým hrdlem, do které vložíme propraná semena a zalijeme vodou. Po několika hodinách vodu slijeme a semena opět propláchneme. Délka namáčení závisí na tom, jak velká jsou semena, čím větší, tím déle (obiloviny přibližně 12 hodin, luštěniny 15 hodin). Po vylití vody sklenici nahoře přikryjeme plátnem, postavíme ji dnem vzhůru a dáme na tmavé místo. Dvakrát za den propláchneme vodou a ke konci klíčení postavíme na světlo tak, aby klíčky mohly zezelenat. Délka klíčení jednotlivých semínek je individuální a záleží na podmínkách, které semínku ke klíčení vytvoříme. Obvykle trvá 4 až 6 dnů.
Použít můžete také speciální misky určené k domácímu klíčení semen. Nemusíte hned kupovat drahé automatické klíčidla, pro domácí klíčení vám bude bohatě stačit jakýkoli tác, květináč nebo miska.
Výběr semínek pro klíčení
Semínka k naklíčení vybírejte pečlivě. Čím kvalitnější budou, tím více z nich získáte. Pro klíčení doporučujeme využít semen v kvalitě BIO.
Nejpoužívanější semínko pro klíčení je zelená fazole-Mungo. Z hrsti semen za 6 dnů získáte salát pro 4 člennou rodinu.
Z luskovin je dále populární hrách, cizrna, čočka hnědá i růžová, sója žlutá, fazole adzuki.
Naklíčené brukvovité rostliny – např. ředkvička, zelí, brokolice, řeřicha se vyznačují velmi pikantní a ostrou chutí. Přidávají se k ochucení sendvičů, salátů, polévek a nejrůznějších příloh k jídlu.
K oblíbeným patří také – pšenice, ječmen, oves, žito, špalda, pohanka, kukuřice, rýže, sladká rýže.
Výborná a velmi zdravá je také vojtěška, řeřicha, hořčice, slunečnicová semena, lněné semeno. Vyzkoušet můžete také zdařilé směsi pro domácí klíčení.
Nikdy si ovšem nenechejte nakličovat jedovatá semena z čeledi lilkovitých či jakkoliv chemicky ošetřená semena!
Nové komentáře