Rudolf Breuss (24. červen 1899 – 17. květen 1990) byl známý rakouský léčitel, který vynalezl jednu z alternativních metod léčby rakovinových nádorů tzv. Breussovu dietu, která spočívá ve vyhladovění nádoru a vychází z představy, že nádor žije jen z pevné složky potravy.
Původní Breussova dieta
Dieta spočívá v 42 dní trvající vysazení veškeré tuhé stravy, nemocný smí pouze pít speciální Breusovu šťávu a vybrané bylinkové čaje. Složení šťávy vychází z Breussova předpokladu, že šťáva z červené řepy je účinná proti rakovinnému onemocnění, ale ze samotné šťávy červené řepy nemůže člověk žít. Přidal tedy šťávu z mrkve, pro její obsah karotenu, celerový kořen, který obsahuje fosfor, jenž je pro správnou funkci organismu zcela nezbytný a dále červenou ředkev a šťávu z brambor pro správnou funkci jater..
Nemocný smí vypít pouze 125 až 500 ml této šťávy za den. Ke šťávám lze v malém množství pít bylinkové čaje (urologický, kakostový a šalvějový s třezalkou, mátou a meduňkou), rozsah i pořadí je také pevně stanoveno, jakákoliv jiná strava je striktně zakázána.Během kůry nesmí být prováděna žádná onkologická intervence. Terapeutický neúspěch diety, tedy zejm. smrt nemocného, je pak vykládána jako výlučná chyba nemocného, který nedodržel některé požadavky plynoucí z diety i po proběhlé kůře.Touto dietou pomohl Breuss mnoha stům konvečně neléčitelným lidem s různými formami rakoviny či leukémie.
Rudolph Breuss napsal na toto téma také vyhledávanou knihu pod názvem „Rakovina, leukémie a jiné zdánlivě nevyléčitelné nemoci, léčitelné přírodními prostředky.”
Breussova detoxikační kúra
Breussova šťáva se s úspěchem využívá při jarních detoxikačních kůrách či redukčních dietách, kdy dodržujeme výše popsaný postup, ale po mnohem kratší dobu, která by měla trvat alespoň tři dny. Prvním znatelným efektem je velký a rychlý úbytek kilogramů – někdy to může být dokonce kilogram za den, za současné detoxikace celého těla, která je způsobena velkým obsahem enzymů, vlákniny a minerálů obsažených ve šťávě. Během kúry je zakázáno kouřit, jinak je tato dieta zbytečná a neúčinná. Mezi rizika této kůry patří nedostatek živin a příliš rychlé hubnutí, dále také můžete pociťovat nedostatek energie, ospalost, únavu, špatnou náladu, a dokonce i deprese, proto je důležité tuto dietu konzultovat s lékařem.
Breussova šťáva jako součást zdravé výživy
Pokud chceme Breussovu šťávu užívat trvale a stále těžit z její výhod, můžete ji zařadit do svého jídelníčku jako svačinu či náhražku za jedno z denních jídel v množství cca 200ml denně. Tímto způsobem do svého organismu dostanete potřebné látky a vitamíny, které vám poslouží jako prevence před nejrůznějšími onemocněními.
Jednodenní půst s “Breussem”
Další alternativou efektivního využití Breusovy šťávy je jednodenní půst za týden, při kterém zkonzumujeme cca 0,5l této šťávy. Tento půst je velmi oblíbený, jelikož nevede k žádným zdravotním rizikům, dokonale pročistí naše tělo a skvěle udržuje naší hmotnost.
Biotta a Breussova zeleninová šťáva
Bio šťáva Biotta Breuss je vyráběna na základě originální receptury, která byla vyvinuta ve spolupráci s Rudolphem Breussem. Ve skutečnosti má Biotta výhradní zastoupení pro celosvětovou výrobu a distribuci Breussovy šťávy. Vyvážená směs kvalitních zeleninových džusů je dána čerstvě sklizenou přírodní zeleninou jako je červená řepa, mrkev, celer, brambory a ředkev. Breussova zeleninová šťáva od Biotty je dostupná ve skleněných láhvích o objemu 500 ml.